събота, 17 март 2012 г.

Сглобяване на кила

Като цяло на този етап единствено залепих трите части на кила от броеве 1-ви 4-ти и 10-ти. Частите си съвпаднаха смея да кажа идеално при форщевейна. След като ги намазах с лепило и съединих една за друга ги стегнах между две плоскости за да залепнат прави. Най-малко искам да е крива специално тази част от кораба.



Ето и крайния резултат:



Сега малко за сглобката.

Сглобката на последната част на кила при ахтерщевейна е малко хлабава.
За тези който все още не са ги сглобили ще споделя една техника, която ми хрумна случайно докато си правих сандвич.
Необходимите материали ги има всеки а те са просто пиличката от комплекта и парче от летвите за настил на палубата около 1.5см.

И самата техника:

1. От една летва за настил режем парче около 1.5см.
2. След това парчето го режем приблизително по средата.
3. Залепваме двете парчета както е показано на фигура 1, при което "1" е часта от кила а "2" са парчетата летвички. Те се залепват на местата показани с двете червени стрелки.



4. След като са залепнали двете парчета с макетен нож изрязваме стърчащите парчета и с пиличка пилим до получаване на необходимия размер за да влиза плътно сглобката ( фиг.2), където "1" са двете части на вече сглобения кил а "2" е ахтерщевейна, а с кафяво съм направил вече залепените и изпилени до необходимото летвички.



5. Следва само да се намажат с лепило двете части и да се сглобят. Съответно и да се пристегнат със стяги между две равни плоскости, за да се постигне максимално право залепване и да се избегне усукване. Схематично на фиг.3 как би трябвало да изглежда и самата сглобка.



В случая няма да имате нужда от предоставените ни в брой 11 "подсилващи" парчета за сглобката. Но все пак ако искате можете да си ги поставите. Аз лично няма да ги слагам, защото ми загрозяват гледката ако реша все пак да правя кораба отворен от едната страна.

П.П. Напълно разбирам че чертежите не са точни и коректни. Те са само за по - нагледно обяснение на идеята ми за решаване на дадения проблем.


 Ето и нагледно получения резултат: 

Смея да кажа че се получи добре!!!



Няма коментари:

Публикуване на коментар